Τι συμβαίνει με το κοινωνικό φαρμακείο του Αγίου Σάββα;

Χθές το πρωί έγινε η συνάντηση με τον διοικητή του Αγίου Σάββα για το θέμα του κοινωνικού φαρμακείου του νοσοκομείου. Στην συνάντηση είμασταν τρείς, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, μία εργαζόμενη η οποία συμμετείχε στην ομάδα που διαχειριζόταν το φαρμακείο και εγώ εκπροσωπώντας το ΜΚΙΕ αλλά και με την ιδιόκτητα μου ως μέλος του ΙΣΑ.
Μιλήσαμε για μία ώρα περίπου και από την συζήτηση προέκυψαν τα εξής:
Πρώτα από όλα μου θύμησε τις συναντήσεις με τις διοικήσεις τα σκληρά χρόνια 12/13/14, και σε ότι αφορά την συμπεριφορά αλλά και την φρασεολογία που χρησιμοποιούσε.
Ήταν ξεκάθαρα δύο πράγματα: ό όρος "κοινωνικό" ενοχλεί και η ενσωμάτωση του κοινωνικού φαρμακείου στο φαρμακείο του νοσοκομείου δεν γίνεται για λόγους σωστής διαχείρησης και διαφάνειας ( κάτι στο οποίο δεν διαφωνεί κανείς), αλλά γίνεται για να καλύψουν την έλλειψη σε φάρμακα (ο δεύτερος λόγος) λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Του το είπαμε ευθέως και ήταν φανερή η αμηχανία του .
Του ζητήσαμε δύο πράγματα.
1) να συνεχίσει να λειτουργεί το κοινωνικό φαρμακείο με την διαχείρηση των φαρμακοποιών αλλά ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ φαρμακείο
2) είτε σε μηνιαία είτε σε εξάμηνη είτε σε ετήσια βάση να ανακοινώνει το ΔΣ ακριβώς την ποσότητα της προσφοράς της κοινωνίας και επιπλέον εάν αυτή η προσφορά κάλυψε και πόσες ελλείψεις λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
3) το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ φαρμακείο να χορηγεί φάρμακα και σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται πλέον στο νοσοκομείο. Πχ αντικαρκινικά χάπια μετά την ενδοφλέβια χημειοθεραπεία εάν το ποσοστό συμμετοχής δεν μπορούν να το καλύψουν ή άλλα φάρμακα που συχνά παίρνουν οι καρκινοπαθείς, παυσίπονα κτλ.
Επανέλαβε αρκετές φορές πως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας " κοινωνικού" φαρμακείου. Κάποια στιγμή εξαγριώθηκα και του είπα:
" προσωπικά τα " θεσμικά πλαίσια" τα έχω γραμμένα στα παλιά μου τα παπούτσια, για να μην πω κάτι βαρύτερο. Εάν το κίνημα αλληλεγγύης των κοινωνικών ιατρείων βάδιζε με γνώμονα τα " θεσμικά πλαίσια" η γενοκτονία που έτσι κι αλλιώς είναι σε εξέλιξη θα είχε πολύ περισσότερους νεκρούς. Εάν επιμείνετε στην απόφαση σας να γνωρίζετε και να είστε βέβαιος γι αυτό, πως εμείς θα την καταργήσουμε έτσι κι αλλιώς. "
Το ύφος, τα επιχειρήματα, η φρασεολογία, γενικότερα η συμπεριφορά του θύμιζε τους διοικητές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Αλήθεια η ηγεσία του ΥΥ τί λέει για το συγκεκριμένο θέμα; 

Γιώργος Βήχας

Share: