Αμπελώνας Νεμέας, μια ιστορία που χάνεται στο χρόνο...

 Το εξημερωμένο φυτό της αμπέλου ανάγεται χρονικά στα όψιμα νεολιθικά χρόνια. Και τα δύο αυτά είδη χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή οίνου, μέχρις ότου η καλλιεργημένη μορφή αμπέλου επικράτησε πλήρως. Η αρχή της καλλιέργειας της εισήλθε στην Ελλάδα  από τη Θράκη.

Πολλές περιοχές της Ελλάδας παράγουν σήμερα εκλεκτά κρασιά. Στην Πελοπόννησο,
η  περιοχή της Νεμέας είναι γνωστή για την περίφημη ποικιλία του Αγιωργίτικου* που παράγεται στην περιοχή.  Μιλάμε με τον Φάνη Λεκάκη οινοπαραγωγό.
 
-Η καλλιέργεια του αμπελιού,  τι ποσοστό  παραγωγικής γης καλύπτει  στη περιοχή της Νεμέας;  
 
Η συνολική έκταση της ζώνης Νεμέας είναι 429.506 στρέμματα από αυτά, μόνο τα 20.000 με 22.000 στρέμματα, περίπου είναι φυτεμένα με την ποικιλία Αγιωργίτικο, ενώ περίπου η διπλάσια έκταση είναι καλλιεργήσιμη.
 
-Πόσο παραδοσιακός είναι ο τρόπος οινοποίησης που εφαρμόζετε; 
 
Ο τρόπος οινοποιήσεις είναι πιο απλός και παραδοσιακός από τα μεγάλα οινοποιεία και τα σταφύλια που οινοποιούμε  είναι από  ιδιοκτήτους αμπελώνες.
 
-Ποια θα θεωρούσατε ως "τοπ" ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος σας;
 
Το κρασί   Νεμέας διαθέτει  διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική προσωπικότητα, ανάλογα με τον αμπελώνα και το διαφορετικό μικροκλίμα που υπάρχει  σε κάθε περιοχή.
 
-Πως αντιλαμβάνεστε την επιβάρυνση   μέσω των τελευταίων φόρων, στην τελική τιμή του προϊόντος σας;    

Ο φόρος δεν αντέχεται, το κέρδος μας είναι ο φόρος. Αν δεν τον αποσύρουν, σιγά- σιγά εμείς τα μικρά  οινοποιεία θα κλείσουμε όλα.
 
* Η Προστατευόμενη Ονομασία  Προέλευσης ζώνη (ΠΟΠ) της Νεμέας έχει γεωγραφικό πλάτος 37° και γεωγραφικό μήκος 023°. Οι εκτάσεις που αποτελούν την περιοχή της ζώνης έχουν ως επίκεντρο τη βασική και μεγαλύτερη κοιλάδα, η οποία εκτείνεται 2 με 3 χλμ. Νότιοδυτικά της πόλης της Νεμέας. Από εκεί και σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων με εξαίρεση το Β. Δ. τμήμα που η ακτίνα ανέρχεται στα 17 περίπου χιλιόμετρα βρίσκονται όλοι οι αμπελώνες της ζώνης ΠΟΠ Νεμέας.

Share: