Οι ειδήσεις εν περιλήψει.

 
 
 
 
 
ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ αναχωρούν με τρία κρίσιμα θέματα ανοιχτά- ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος
στο EWG- ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:Ενδιαφέρουσα υπό όρους η συζήτηση για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.
ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑτης Τουρκίας έθεσε στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης.
ΑΝ. ΜΕΡΚΕΛ:Θα δώσουμε περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
 
 
 
 
 


ΤΑ ΝΕΑ: ΜΙΑ… ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ- Χωρίς συμφωνία στα ουσιώδη, συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακά, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με την τρόικα — Γαλλία- ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ- Ξεκινάει άμεσα η ηλεκτρονική διασταύρωση καταθέσεων και εισοδημάτων — Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ, Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ- Ανοικτά όλα τα δύσκολα θέματα της αξιολόγησης — ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣΚ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ — ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΙΡΟ- Γαβρόγλου: Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου — ΜΟΔΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ- Οι επιθέσεις στις συγκοινωνίες γίνονται πλέον από ομάδες νεαρών, ακόμη και μαθητών.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: 800 γιατροί και 2.300 νοσηλευτές για την Υγεία- 6.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ- Αγώνας δρόμου των φορέων για να ενισχυθούν με νέο προσωπικό — Κυβέρνηση – Θεσμοί- ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ — Σύνοδος Κορυφής- ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΩΝΟ — Ιεραρχία της Εκκλησίας- ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ! — Ο εργοδότης Νότης Μηταράκης- ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ — Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣ» ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 15,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι θύματα του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 152 ΕΥΡΩ ΜΕ ΚΡΥΦΗ ΔΙΑΤΑΞΗ – ΒΟΜΒΑ — ΚΗΡΥΞΑΝ «ΔΑΣΟΣ» ΤΟ 80% ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ!- Οι αντιδράσεις δήμου-κατοίκων: Οι θάμνοι ρίγανης δεν είναι δέντρα — Έφυγε η τρόικα, παραμένουν ανοιχτά αφορολόγητο και συντάξεις- ΑΠΟ ΜΑΪΟ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ — ΓΙΑΤΙ Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ «ΕΒΑΛΕ» ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ — Κώστας Καραμανλής- «ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΑΜΕΣΑ Ή ΕΜΜΕΣΑ»- «ΟΣΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΔ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ».
ΕΘΝΟΣ: Με τέσσερις τροπολογίες- ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ — Β’ Αξιολόγηση- ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ, ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ — «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ- Συνεχίζεται η ποσοτική χαλάρωση — ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.
ΑΥΓΗ: Σε πολιτικό επίπεδο μεταφέρεται εκ νέου η διαπραγμάτευση- ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ… ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ- Σημαντική πρόοδο σε όλα τα θέματα της αξιολόγησης, πλην των εργασιακών, κατέγραψαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, που αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα — Εκλογή Τουσκ χωρίς την ψήφο της Βαρσοβίας- ΠΟΛΩΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Οδηγός επιβίωσης για 300.000 επιχειρήσεις- ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ- Τα 15 μυστικά της ρύθμισης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών — Αγώνας δρόμου για τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου- Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΦΥΓΕ… ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ — «ΞΗΛΩΣΑΝ» ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ- Το υπουργείο Εξωτερικών έπαυσε επιτέλους τη Γ. Αγγελοπούλου από τη θέση της πρέσβειρας εκ προσωπικοτήτων που κατείχε από το 1998.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δεν ανανέωσαν το διπλωματικό διαβατήριο της Αγγελοπούλου, που απάντησε με οργή- «ΧΩΡΙΣΕ» Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ- Από την προεκλογική υποστήριξη και τα συνέδρια στις ΗΠΑ με τους Κλίντον στην οριστική ρήξη — ΑΠΟΦΑΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ! — ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΟΙΞΕ (ΕΠΙΣΗΜΩΣ) Ο ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ — ΦΕΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΟΛΑ «ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ».
ΕΣΤΙΑ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΨΗΦΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ! Οι 16ρηδες πρωταγωνιστούν στην έξαρση της βίας — ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ «ΦΛΕΡΤ» ΓΙΑΝΝΑΣ – ΤΣΙΠΡΑ- Γιατί η κ. Αγγελοπούλου παραιτήθηκε από πρέσβειρα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση – Κουαρτέτο – ΣΕΒ- «ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ &… ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!

 

 
 
Ο
λοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί αναχωρούν αφήνοντας ανοιχτά τρία κρίσιμα θέματα: τα εργασιακά, το ύψος των μέτρων για το 2019 και το είδος των αντίμετρων που θα εφαρμοστούν.Ωστόσο, υπήρξε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα. Μέσω τηλεδιασκέψεων θα συνεχιστούν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την πρόοδο μέχρι το Eurogroup.
 

 

Ø     Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), όπου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλούνται τα ΜΜΕ, «επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές».Κατά τους ίδιους κύκλους, κοινό στόχο αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.
Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια των θεσμών, καταγράφηκε σημαντική πρόοδος, σχετικά με ένα «ισορροπημένο» δημοσιονομικό πακέτο μετά από το πρόγραμμα και, παράλληλα, σε ό,τι αφορά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
A    Αλ. Τσίπρας: Ενδιαφέρουσα υπό όρους η συζήτηση για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. «Η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης είναι μεν ενδιαφέρουσα, για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις: Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

 

 

 
Ρεπορτάζ
           

 

ΤΑΝΕΑ στο βασικό τους θέμα γράφουν: «Η καλλιέργεια τεχνητής αισιοδοξίας δεν έφερε αποτελέσματα και η πολυπόθητη συμφωνία που όλο φθάνει στο κλείσιμο παραμένει ορθάνοιχτη. Κυβέρνηση και δανειστές κατάφεραν απλώς να συνομολογήσουν τα δευτερεύοντα και να μη δημιουργηθεί η αίσθηση του αδιεξόδου».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό της θέμα αναφέρει: «Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών με δηλωθέντα εισοδήματα σε ευρεία κλίμακα θα μπορούν να κάνουν από τις επόμενες ημέρες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών. Το ηλεκτρονικό σύστημα, του τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον Νοέμβριο, ξεπέρασε πλέον τα όποια τεχνικά προβλήματα και είναι έτοιμο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν από το 1,2 εκατ. ΑΦΜ καταθετών που περιέχονται σε 65 CD, τα οποία έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών. Στις λίστες αυτές έχουν καταγραφεί όσοι την περίοδο 2002-12 έχουν κάνει μέσα σε ένα χρόνο μία κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες που αθροιστικά ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το ηλεκτρονικό σύστημα θα εντοπίζει από τις κινήσεις των λογαριασμών τις περιπτώσεις εκείνες που είναι ύποπτες για απόκρυψη εισοδήματος. Θα αφαιρεί ποσά τα οποία είναι επανακαταθέσεις και θα αγνοεί μικροποσά. Εφόσον προκύπτουν αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, θα καλούνται οι ελεγχόμενοι να τις δικαιολογήσουν».
Η ίδια εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Η τρόικα αναχωρεί, η αβεβαιότητα παραμένει» σημειώνει: «Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιόρισε τις προσδοκίες σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, σημειώνοντας πως “απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει”. Χθες ολοκληρώθηκε ένας ακόμη γύρος εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και, παρά την πρόοδο που συντελέστηκε, παραμένουν ανοικτά τα δύσκολα θέματα: τα εργασιακά, η περικοπή συντάξεων, το αφορολόγητο, το μέγεθος του πακέτου των μέτρων μετά το 2018. Ακόμη και στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπάρχουν τεχνικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων».
Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ στο βασικό της θέμα αναφέρει: «Τη μερίδα του λέοντος το 2017 παίρνει, δικαίως, η Υγεία, ενώ η Παιδεία θα πρέπει να περιμένει το 2018. Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν κομμάτι από την πίτα των προσλήψεων ή και των μετακινήσεων (κινητικότητα) είναι να καταθέσουν τα νέα οργανογράμματά τους».
Η ίδια εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Κυβέρνηση-Θεσμοί, διαπραγματεύσεις από απόσταση» σημειώνει: «¶παντες εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ής Μαρτίου. Ανοιχτά παραμένουν τα ‘‘καυτά’’ θέματα των εργασιακών και το πακέτο των μέτρων και των αντισταθμιστικών για μετά το 2019».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του θέμα γράφει: «Σοκ και δέος για όσους υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 12 Μαΐου 2016 και είναι κάτω των 67 ετών. Οι αποφάσεις-ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο “Ε.Τ.” αποκαλύπτουν την κατάργηση του κατώτατου ορίου αποδοχών. Ο ΕΦΚΑ ζητάει και αναδρομική επιστροφή 50 ευρώ μηνιαίως, γιατί έπαιρναν υψηλότερες προσωρινές συντάξεις».
Η ΑΥΓΗ στο βασικό της θέμα επισημαίνει: «Σύγκλιση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της λεγόμενης “τεχνικής συμφωνίας”, χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο, σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα. Οι διαφορές που υπάρχουν θεωρείται ότι μπορεί να γεφυρωθούν- μέσω τηλεδιασκέψεων- έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, αλλά και πάλι η συμφωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί εάν δεν υπάρξει κατάληξη στα ανοιχτά ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, καθώς και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν προφανώς σε πολιτικό επίπεδο, όπως και τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά και παραμένουν ανοιχτά αφού το ΔΝΤ επιμένει σε απόψεις ξένες προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

 

 
 
¶ρθρα- Σχόλια
           

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ώρες ευθύνης» αναφέρει: «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να ξεπεράσει ορισμένες εμμονές της. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τους προκατόχους του, πρέπει να ζυγίσει την εθνική ζημιά από την αβεβαιότητα έναντι του κομματικού κόστους. Είναι σαφές ότι οι υπεύθυνοι της διαπραγμάτευσης αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Χωρίς όμως πολιτική κάλυψη από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, κανείς δεν παίρνει αποφάσεις. Η εμπειρία των δύο τελευταίων ετών έχει δείξει ότι η αναποφασιστικότητα, οι ατέρμονες ζυμώσεις και ισορροπίες κοστίζουν πολύ ακριβά. Ώρα για αποφάσεις, λοιπόν, όχι για περιπαικτικά tweets, που συνάδουν- από όπου και αν προέρχονται- με καφενεία και όχι με ώρες ευθύνης».
ΤΑΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Μπάρτσα» γράφει: «Ποια είναι σήμερα η στρατηγική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Οι συνεχείς αναβολές της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης οδήγησαν ήδη στα χτεσινά: τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά παρότι πολλά επώδυνα μέτρα (π.χ. αφορολόγητο ή εργασιακά) έχουν μπει στο τραπέζι. Η ψευδαίσθηση πως παραπέμποντας κάτι στις καλένδες θα το αποφύγεις είναι εντελώς οδυνηρή. Η ομάδα που κυβερνά, πέραν των άλλων, φαίνεται να χάνει απ’ τα αποδυτήρια. Μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2016 σέρνεται- με τον πιο καταστροφικό για την αγορά και την κοινωνία τρόπο. Και προφανώς η εξέδρα των οπαδών της ελληνικής ομάδας έχει ήδη αδειάσει».
Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Μαύρο πολιτικό χρήμα» αναφέρει: «Εκδικάζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μια σοβαρή πολιτική-οικονομική υπόθεση. Κατηγορούμενος ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης σε θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ενάγουσα μια κυρία με ανήλικο παιδί που υποστηρίζει πως από το 2011 ως το 2015 εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του κατηγορουμένου, από τον οποίο απολύθηκε χωρίς να της καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση και χωρίς ο εργοδότης της να την έχει καταχωρίσει στα τηρούμενα, για το ΙΚΑ, μισθολόγια… Όπως ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα, ενώ εργαζόταν στο γραφείο του κ. Μηταράκη, η πρόσληψή της είχε γίνει από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στην οποία εμφανιζόταν πλασματικώς ως εργαζόμενη, αφού ο μεγαλομέτοχό της είναι φίλος του νεοδημοκράτη βουλευτή… Η υπερεκμετάλλευση εργαζομένων πολλές φορές δικαιολογείται με την πολιτική και ιδεολογική ταύτιση του εργαζόμενου με τον εργοδότη του. Πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική. ¶λλο η πολιτική προτίμηση και άλλο η εργασία και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτήν, τα οποία πρέπει να εξασφαλίζονται στο ακέραιο. Ο ‘‘δανεισμός’’, όμως, εργαζομένων από εταιρείες σε πολιτικούς και κόμματα σημαίνει μαύρο πολιτικό χρήμα. Είναι ένας πλάγιος τρόπος χρηματοδότησης της πολιτικής από συμφέροντα, που παρακάμπτουν τον νόμο και τις απαγορεύσεις του, προφανώς με την προσδοκία ανταλλαγμάτων, όταν το πλαγίως χρηματοδοτούμενο κόμμα και ο πολιτικός έρθουν στην εξουσία. Το φαινόμενο είναι γνωστό στο εξωτερικό. Στη χώρα μας είναι σχετικά πρόσφατο. Αν όμως δεν μπει φραγμός, γρήγορα θα γίνει και εδώ κανόνας. Οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Το ΕΘΝΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Ευρωπαϊκή υπόθεση», σημειώνει: «Η εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ενωσιακό δίκαιο συνιστά από μόνη της παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Το ζήτημα δεν είναι ‘‘τεχνικό’’, αλλά βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό. Επιπλέον, στην προοπτική του πρόκειται για θέμα που αφορά κάθε Ευρωπαίο εργαζόμενο. Το καμπανάκι χτυπά για όλους. Σήμερα οι Έλληνες, αύριο οι άλλοι.Η εξαίρεση, εδώ, δεν επιβεβαιώνει τον κανόνα. Την αρχή για υπονόμευση και ακύρωση σηματοδοτεί. Εκτός των άλλων, όμως, φαίνεται να επιχειρείται και στον τομέα αυτόν ένα ‘‘πείραμα’’. Μαθητευόμενοι μάγοι δοκιμάζουν στην Ελλάδα των Μνημονίων υποδείγματα προς ευρωπαϊκή χρήση. Η απαγόρευση των ‘‘πειραμάτων’’ τους είναι και μια πανευρωπαϊκή υπόθεση».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Η κατάρρευση του ασφαλιστικού» καταλήγει: «Σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει διάταξη-βόμβα που είχε περιληφθεί στο τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα έχει θεσπίσει συντάξεις ντροπής της τάξεως των 152 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα και οι οποίοι πήραν σύνταξη με βάση τις εισφορές και τα έτη εργασίας τους, χωρίς καμία απολύτως επιπλέον πρόνοια. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με την καταστροφική διαπραγμάτευση του Γ. Βαρουφάκη το 2015 και τις αέναες διαπραγματεύσεις του Ευ. Τσακαλώτου το 2016-2017 για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που όμως δεν κλείνει ποτέ βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων που στέλνει στους φορολογούμενους πολίτες. Επιδεινώνει έτσι και το ασφαλιστικό σύστημα, προετοιμάζοντας τις νέες άγριες περικοπές των συντάξεων που έρχονται τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. που συζητά με τους δανειστές».
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Η “γάγγραινα” της οικονομίας» καταλήγει: «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 11 και 16 δισ. τον χρόνο. Είναι ασφαλώς η “γάγγραινα” που μολύνει αργά-αργά την οικονομία και προκαλεί μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Βεβαίως και η μη πληρωμή φόρων και δανείων οφείλεται στην κρίση. Βεβαίως και η υπερφορολόγηση έχει εξοργίσει τους πολίτες και δεν κλείνουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει όμως, και ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο που “χάνεται” σε δαιδαλώδεις διαδρομές που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να ελεγχθούν. Ίσως ήρθε η ώρα προς αποκατάσταση της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οι ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Προκαλούν την κοινωνία» καταλήγουν: «[…] Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, ενός ακόμη οργανισμού που πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί, φρόντισε να “τακτοποιήσει” τον εαυτό του, δίνοντάς του… προαγωγή, ώστε να εξασφαλίσει ενόψει της επικείμενης συνταξιοδότησής του ένα παχυλό εφάπαξ, αυξημένο κατά 100.000 ευρώ από εκείνο που εδικαιούτο. Αυτή τη φορά ο κ. Γ. Σταθάκης- κρίνοντας ίσως μάταιη κάθε προσπάθεια να βάλει φραγμό στις αδηφάγες ορέξεις όλο και περισσότερων κρατικών αξιωματούχων- δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. Πριν καν ολοκληρώσει τη δήλωση κάλυψης στον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ, γινόταν γνωστό ότι και τα διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διπλασίασαν τους μισθούς τους… Σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία υποφέρει, που η αγορά “ματώνει” και το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα ύψη, είναι τουλάχιστον προκλητικό αλλά συγχρόνως και αδιανόητο να εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα. Σαν να μη βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, τα εκκολαπτόμενα κρατικοδίαιτα “golden boys” υποτιμούν τη νοημοσύνη και περιφρονούν τις θυσίες των συμπολιτών τους. Το χειρότερο, όμως είναι ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να τους τραβήξει το αυτί. Απεναντίας, δια της εκκωφαντικής σιωπής της κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι, αν δεν επικροτεί, πάντως ανέχεται τη φαύλη συμπεριφορά τους».
Ο Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του στο Ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ, υπό τον τίτλο «Ο κ.Τσίπρας προσεγγίζει το σημείο θραύσης...», αναφέρει: «Ο κ.Τσίπρας, παρά τα ατελείωτα κύματα προπαγάνδας, αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της ατελούς διακυβέρνησής του.Με τον καιρό χάνει τη λάμψη του, δεν γοητεύει το λαό όπως άλλοτε και αρχίζει πλέον να αμφισβητείται για την αποτελεσματικότητά του στο εσωτερικό του κόμματός του.Η εμπειρία των επτά χρόνων της κρίσης μας βεβαιώνει ότι και ο κ.Τσίπρας νομοτελειακά θα έχει την τύχη των προκατόχων του.Θα φθείρεται και θα κλονίζεται όσο προσεγγίζει το σημείο θραύσης.Όσο περνά ο καιρός και οι πολίτες δεν θα βλέπουν βελτίωση της οικονομικής τους θέσης, όχι μόνο δεν θα τον ακολουθούν, ούτε καν θα τον ακούνε.Και ας γνωρίζουν όσοι φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν ότι η αλυσίδα της καταστροφής των πολιτικών δυνάμεων θα διατηρείται όσο δεν προσεγγίζεται πραγματικά ένας νέος εθνικός στόχος.Που δεν είναι άλλος απ' αυτόν της αποδοχής της χρεοκοπίας και της υιοθέτησης πολιτικών ικανών να ανατρέψουν τις συνθήκες που την προκάλεσαν.Μόνο τότε η Ελλάδα θα διαμορφώσει προϋποθέσεις αναγέννησης και ανασυγκρότησης».
Ο Πάνος Αμυράς σε άρθρο του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ με τίτλο«Αφαιρέστε 27.000 ευρώ από το ηθικό πλεονέκτημα», γράφει: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αύξηση που δόθηκε στο εφάπαξ του γενικού διευθυντή του ΔΕΣΦΑ ήταν απολύτως νόμιμη… Όμως τώρα δεν κρίνεται η νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης του οργανισμού αλλά το μήνυμα που στέλνει η κυβερνητική νομενκλατούρα στους πολίτες. Ο ίδιος ο υπουργός Επικράτειας Δημήτρης Τζανακόπουλος ξιφούλκησε χθες κατά της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι είπε ψέματα για το εφάπαξ του εκλεκτού της κυβέρνησης. ‘‘Η διαφορά που προκύπτει στο εφάπαξ του κ. Νίκα μετά την προαγωγή του από τη θέση του διευθυντή σε αυτήν του γενικού διευθυντή είναι μόνο 27.000 ευρώ και όχι 100.000 ευρώ, όπως λέει η Νέα Δημοκρατία’’ είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας πλήρη πολιτική κάλυψη για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Με αυτό το σκεπτικόοι πολίτες ας αφαιρέσουν 27.000 και όχι 100.000 ευρώ από το ‘‘ηθικό πλεονέκτημα’’ της κυβέρνησης της Αριστερός. Φαίνεται ότι στο Μαξίμου μετρούν το ‘‘ηθικό’’ με δεκάδες χιλιάδες ευρώ και βρίσκουν μικροδιαφορές ποσά που δεν ξεπερνούν τις 27.000 ευρώ».
Ο Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στα ΝΕΑ με τίτλο «Μπαρούφα» γράφει: «Τι του φταίει του Ντράγκι; Του φταίει, λέει, επειδή πριν κλείσει ο Βαρουφάκης τις τράπεζες, ο Ντράγκι τους έκοψε τη ρευστότητα. Γιατί την έκοψε; Επειδή στις 30 Ιουνίου 2015 η Ελλάδα βρέθηκε εκτός προγράμματος στήριξης. Λήξη χρόνου. Και γιατί έληξε ο χρόνος; Επειδή ο Βαρουφάκης και η παρέα τους παπαρολογούσαν επί πέντε μήνες- αφού είχαν πάρει ήδη μια χαριστική πρώτη παράταση του προγράμματος (και της ρευστότητας) στις 20 Φεβρουαρίου 2015. Τώρα λοιπόν του φταίει ο Ντράγκι. Και κάποια γνωμοδότηση. Επειδή όμως ο Βαρουφάκης έχει απορίες, να πω κι εγώ τη δική μου. Ήταν σε γνώση του ενδεχομένου να κόψει ο Ντράγκι τη ρευστότητα; Ναι ή όχι; Διότι αν ήξερε και κώφευσε, τότε το κλείσιμο των τραπεζών περιέχει δόλο. Κι αν θέλει μπορεί να ρωτήσει κάθε πρωτοετή φοιτητή της Νομικής τι σημαίνει δόλος σε υπουργική πράξη με τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα. Μόνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Νοέμβριο 2015 κόστισε 14 δισ. Ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι τον προειδοποίησε σαφώς και συγκεκριμένα ο Ντέισελμπλουμ στην πρώτη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, στις 29 Ιανουαρίου 2015. Συνεπώς δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε άγνοια ούτε αστοχία ούτε απρονοησία. Λέει ότι ήξερε. Αλλά ας μη βιαστούμε να του το χρεώσουμε. Μπορεί να είναι κι αυτό άλλη μια μπαρούφα. Από τις πολλές. Προσωπικά, του το εύχομαι».
Ο Γιάννης Σαραντάκος στο κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ με τίτλο«Μία μέρα με τα κινητά των πολιτών», αναφέρει: «Υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να μάθουν οι πολιτικοί, και δη οι υπουργοί, που κάνουν τις δηλώσεις περί ‘‘εκτόξευσηςτης οικονομίας’’, ‘‘ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας’’ και άλλα παρόμοια, πώς βιώνουν οι πολίτες τη σημερινή κατάσταση:Να ζητήσουν από δύο (δεν χρειάζεται περισσότεροι) καθημερινούς ανθρώπους, εκπροσώπους της λεγόμενης ‘‘μεσαίας τάξης’’, τα κινητά τους. Και να τα κρατήσουν για μία ολόκληρη μέρα. Εκεί λοιπόν θα δουν τις κλήσεις που λαμβάνουν οι πολίτες μιας χώρας που είναι έτοιμη να υποδεχθεί μια... πρωτόγνωρη ανάπτυξη. Νωρίς το πρωί θα αρχίσουν οι κλήσεις. Από συγγενείς και φίλους; Όχι μόνο. Θα είναι κατ’ αρχήν η τράπεζα για το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του δανείου ή για την επιταγή που είναι έτοιμη να ‘‘σκάσει’’.Θα είναι ο συνάδελφος που ζητά δανεικά για να βγάλει τον μήνα, θα είναι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα απειλεί με διακοπή της σύνδεσης εάν δεν πληρωθεί, και τέλος θα είναι και η ΔΕΗ που σε λίγο καιρό μπαίνει στον ‘‘χορό’’, των εισπρακτικών εταιρειών, ασχέτως εάν ο πρόεδρός της βρήκε έναν πιο ευγενικό-τεχνοκρατικό τρόπο να το περιγράφει...Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και αυτή η καθημερινότητα δεν έχει-δυστυχώς- καμία σχέση με τα όσα περιγράφονται στις τηλεοράσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης».
Ο Τάσος Παππάς σε σχόλιό του στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και στη στήλη «Ανάγωγα» σημειώνει: «Χτες ο Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν χαλαρός με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να πιάσει τον στόχο 3,5% για αρκετά χρόνια! Προχτές ο Σόιμπλε, που δεν σήκωνε κουβέντα στο θέμα αυτό, άνοιξε παράθυρο για μικρότερο πλεόνασμα! Τι γίνεται, παιδιά, μπερδέψατε τους ρόλους του καλού και του κακού μπάτσου; Για συντονιστείτε».

 

 
 
ΘΕΜΑΤΑ &ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
*                   Την προκλητικότητα της Τουρκίας έθεσε στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης. Το ζήτημα της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο έθεσε στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει κεντρικά πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις - «κλειδιά» στις Βρυξέλλες για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα και για τις ανησυχίες που προκαλεί στην Ελλάδα η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που είχε κάνει σχετική ενημέρωση προ ημερών τόσο στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συναντήθηκε στους Δελφούς στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ όσο και στους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, είχε συνομιλίες με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε.για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.
*                   Αν. Μέρκελ: Θα δώσουμε περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Στο μεταναστευτικό και στην οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα δώσουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα ανέφερε η κ. Μέρκελ διότι, όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη στο προσφυγικό. Προχωράμε σιγά-σιγά, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε μια σταθερή κατάσταση στο μεταναστευτικό. Η κ. Μέρκελ μίλησε και για την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου και με το ζήτημα αυτό ασχολούνται οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.Για την οικονομική κατάσταση ανέφερε πως ενημερώθηκαν από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει ανάπτυξη και πως υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές.
*                   Υπ. Παιδείας: Μεταπτυχιακά εξ’ αποστάσεως με μεγάλο τζίρο. Εκτός ελέγχου χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την κατάσταση στα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, που έχουν χαρακτηριστεί «Ελντοράντο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» λόγω της μεγάλης ζήτησης και του τεράστιου τζίρου. Σύμφωνα με καταγγελίες, την τελευταία διετία έχουν αναγνωρισθεί στον ΔΟΑΤΑΠ χιλιάδες τίτλοι που έχουν αποκτηθεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας και της Ιταλίας και έχουν χρησιμοποιηθεί για πρόσληψη στο Δημόσιο. «Δεν υπάρχει τίποτα που να τα απαγορεύει», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

*                   ΣτΕ: «Όχι» στην παράταση παραγραφής φορολογικών υποθέσεων. Αντισυνταγματική έκρινε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την πρακτική του Δημοσίου να παρατείνει συνεχώς το όριο παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πέραν της 5ετίας, προκειμένου να ελέγχει φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το Τμήμα του ΣτΕ απεφάνθη ότι οι συνεχείς παρατάσεις αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και στην αρχή της ασφάλειας δικαίου. Εάν η απόφαση του Τμήματος υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, τότε θα είναι άκυροι οι έλεγχοι χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες υπόπτων φοροδιαφυγής. Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους αναφέρουν ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. 

Share: