Τα πρωτοσέλιδα στο περίπτερο...

 
 
 
 
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑαποχωρούν οι Θεσμοί από την Αθήνα.
ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ Σόιμπλε προς τον Ντράγκι- ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις τιμές εισαγωγών- ΣΤΟ 0,8%
ο πληθωρισμός στην Κίνα- Οριακές μεταβολές στη Wall Street και στην Ευρώπη- Οριακή πτώση
στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΣΕΒ: Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα.
ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο 24.938 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο.
ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ κατά 4,3% ο τζίρος στον κλάδο του τουρισμού.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:Συνεργασία στο NBGBusinessSeeds με την McKINSEY.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το διπλό στοίχημα της νέας ηγεσίας.
EUROBANK: Business banking γιατουςαγρότες.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Απόρριψη της αναίρεσης από το Ευρωδικαστήριο.
 
 
 
 
 


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ- Διαφορές σε εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο, αντίμετρα μετά το 2018 — ΚΑΤΩ ΑΠΟ 49 ΔΟΛ. ΤΟ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ — ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ – ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ- Τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα — «ΒΟΜΒΑ» ΣτΕ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ- Αντισυνταγματική η συνεχής παράταση παραγραφής — ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Η ΕΚΤ- Συνεχίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική — ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΟΜΙΛΟ PUIGHAPIVITA- Αποκτά τον έλεγχο της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών με αύξηση κεφαλαίου.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: [Βρυξέλλες] Έντονη αντίδραση της Πολωνίας στο σχέδιο της δήλωσης για την Ευρώπη των πολλών «ταχυτήτων»- ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ- Κοινή στάση ετοιμάζουν οι χώρες του Βίζεγκραντ εν όψει της σημερινής συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ — ΕΚΤ- ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ — [αξιολόγηση] Σε καλό δρόμο η διαπραγμάτευση- Εφικτή η τεχνική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου- ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ – ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP— [δηλώσεις]- ΑΡΧΙΖΕΙ Η «ΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μεγάλος αδελφός» στις συναλλαγές- REDALERT ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ 1,3 ΕΚΑΤ. ΑΦΜ — Έφυγε η τρόικα χωρίς συμφωνία- Χάνεται η 20ή Μαρτίου- ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2019 — Πώληση πάνω από 51%- ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΠΕΡΝΑ Η APIVITA— Ναυπηγεία- ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ — Υψηλός δανεισμός- «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ELA ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ — Ευρωπαϊκή οικονομία- ΣΗΜΑ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ.

 

 
 
Χ
ωρίς συμφωνία λόγω των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τα εργασιακά, ολοκληρώθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις των Θεσμών με την κυβέρνηση, ενώ εκκρεμεί και το θέμα των μέτρων και "αντιμέτρων" μετά το 2019. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο.
 

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό της θέμα αναφέρει: «Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιόρισε τις προσδοκίες σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, σημειώνοντας πως ‘‘απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει’’. Χθες ολοκληρώθηκε ένας ακόμη γύρος εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και, παρά την πρόοδο που συντελέστηκε, παραμένουν ανοικτά τα δύσκολα θέματα: τα εργασιακά, η περικοπή συντάξεων, το αφορολόγητο, το μέγεθος του πακέτου των μέτρων μετά το 2018. Ακόμη και στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπάρχουν τεχνικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στο ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν σε πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ και μάλιστα με άμεση - ακαριαία εφαρμογή πιθανότατα από το 2020. Στα εργασιακά, το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των απολύσεων και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες ενώ απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα αντιμέτρα, η κυβέρνηση φέρεται να συζητά με τους θεσμούς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ σε πρωτοσέλιδοθέμα της με τίτλο «Διαφωνίες- συγκλίσεις πριν το Eurogroup», σημειώνει: «Με ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμη μια αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να επέλθει πλήρης συμφωνία -ενδεχομένως και μετά το Eurogroup της 20ής Μαρτίου- ολοκληρώθηκε χθες και αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Η διαπίστωση ότι υπάρχει πρόοδος ήταν κοινή, καθώς -πέρα από τα κυβερνητικά στελέχη- σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι παραμένουν οι διαφωνίες σε βασικά ‘‘κεφάλαια’’, όπως εργασιακό, συντάξεις, ενέργεια, αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ. Θεωρείται δε εφικτή η τεχνική συμφωνία έως τις 20/3 και η συνολική συμφωνία αργότερα».
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Απαιτούν μειώσεις στις συντάξεις από το 2019» σημειώνει: «Μπλόκο από τους δανειστές στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Κλείδωσε το αφορολόγητο με μείωση των συντελεστών στα χαμηλά κλιμάκια. Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δυσκόλεψε, πάντως μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup».

 

 
 


ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
 


*                  Υπέρ της «έγκαιρης έναρξης της διαδικασίας εξόδου» από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου στο Βερολίνο, επανέλαβε την ανάγκη σταδιακής μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αξιώνοντας την άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Ανάλογο αίτημα υπέβαλε χθες και το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, το οποίο ζήτησε τη μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ουσιώδη νομισματική αλλαγή, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα της ΕΚΤ. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για την περαιτέρω αυστηροποίηση του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ιδίως τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα. Αντίθετα, υπεραμύνθηκε των προτάσεών του περί «χαλάρωσης» των κανονισμών, ως προς τη λειτουργία των μικρότερων τραπεζών.
*                  ¶νοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, έναντι 0,1% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, το κόστος εισαγωγής πετρελαϊκών προϊόντων υποχώρησε κατά 0,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαϊκών επομένως, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το περασμένο καλοκαίρι. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 4,6% σημειώνοντας υψηλό πέντε ετών.
*                  Κατώτερος των προσδοκιών αποδείχθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Κίνα, καθώς ο δείκτης τιμών επιβραδύνθηκε στο 0,8% έναντι 2,5% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 1,6%. Σε κάθε περίπτωση η επίδοση του Φεβρουαρίου απέχει παρασάγγας από τον στόχο της κυβέρνησης για πληθωρισμό 3%. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην απροσδόκητη ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
*                   ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ:Στη Wall Street σημειώθηκαν χθες οριακές μεταβολές. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,46 μονάδων (+0,01%), στις 20.858,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,26 μονάδες (+0,02%), στις 5.838,81 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με άνοδο 1,89 μονάδων (+0,08%) στις 2.364,87 μονάδες.
Στην Ευρώπη τα κυριότερα χρηματιστήρια κατέγραψαν χθες μικρή άνοδο. Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη, ο DAX 30 σημείωσε κέρδη κατά 0,09% στις 11.978 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,27% στις 7.314 μονάδες. Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,42% στις 4.981 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώθηκαν χθες ήπιες διακυμάνσεις. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 648,85 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,07%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,138 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 38.930.762 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,33%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+2,34% στα 22,70 ευρώ), της Aegean Airlines (+1,84% στα 6,64 ευρώ), της ΕΧΑΕ (+1,07% στα 4,74 ευρώ) και του ΟΛΠ (+1,03% στα 12,78 ευρώ). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,49% στα 10,19 ευρώ), του ΟΠΑΠ (-2,28% στα 8,56 ευρώ), του ΟΤΕ (-1,47% στα 8,70 ευρώ), της Eurobank (-1,46% στα 0,607 ευρώ) και της Grivalia Properties (-1,26% στα 7,86 ευρώ). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Κατασκευών (+1,61%), των Πρώτων Υλών (+0,86%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,83%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,99%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,47%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς, διακινώντας 17.492.994 και 8.977.987 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ, με 6,554 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank, με 4,235 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, 56 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.

 

 
 

 

Share: