Για τέταρτο μνημόνιο μιλά ευθέως ο Σόιμπλε.

Γ
ια νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
 

 

 «Εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφασίσει νααποχωρήσει, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» τόνισε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός. «Αν καταστεί παρωχημένο (σ.σ. πρόγραμμα), τότε θα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό της θέμα σημειώνει: «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσγείωσε απότομα χθες την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ, το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ουσιαστικά παύει να υπάρχει. Στη συνέχεια θα πρέπει η γερμανική Βουλή να συζητήσει και να εγκρίνει τη διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα, και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. ‘‘Δεν θα το πρότεινα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση’’, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως αν αποχωρήσει το ΔΝΤ ανοίγει μια μακρά περίοδος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με αβέβαιη έκβαση και με κίνδυνο ακόμη και να μην εγκριθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας. Στην ίδια γραμμή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελούσε μια θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής, τόνισε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Η κυβέρνηση είχε υποδεχθεί θετικά τις δηλώσεις Σόιμπλε προ ημερών, θεωρώντας ότι ανοίγει παράθυρο για συνέχιση του προγράμματος χωρίς το  ΔΝΤ"

Share: