Μαλανδρίνο, χωριό με υπογραφή ρουμελιώτικης παράδοσης

 Η ορεινή Φωκίδα, αποτελεί έναν από τους τελευταίους τόπους της πατρίδας μας, τους οποίους έχει πλήξει ελάχιστα η τουριστική λαίλαπα των προηγούμενων δεκαετιών. Απομονωμένη από τους μεγάλους ορεινούς όγκους οι οποίοι την περιβάλλουν, διατηρεί την ανεπιτήδευτη ομορφιά της αυθεντικότητας, την οποία υπογραμμίζει  η πατροπαραδοτη ρουμελιώτικη φιλοξενία. 

 

Στο δρόμο για το Λιδωρίκι, το γραφικό χωριό Μαλανδρίνο, από το ύψος των 580 μέτρων   που βρίσκεται κτισμένο,  στέκει πιστός βιγλάτορας της μικρής κοιλάδας η οποία απλώνεται μπροστά του. Γεωγραφικά η θέση του χωριού προσδιορίζεται  στους  πρόποδες της δυτικής πλευράς της νότιας προέκτασης της οροσειράς της Γκιώνας.

Δρόμοι στενοί και σοκάκια γραφικά, μυρωδιές που ξυπνούν την μνήμη, ήχοι που μοιάζουν απόμακροι, μα συνάμα και τόσο οικείοι, λόγια κοφτά και σταράτα, και ένας ήλιος λαμπρός να συνοδεύει το κάθε σου βήμα. Πάνω και γύρω από το χωριό η φύση οργιάζει και μοιράζει απλόχερα τα δώρα της στους ανθρώπους.

Οποιος είναι λάτρης της αυθεντικότητας και της ρουμελιώτικης παράδοσης,  θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα του μια επίσκεψη στο όμορφο Μαλανδρίνο, χειμώνα ή καλοκαίρι. Ολες οι εποχές είναι κατάλληλες όταν επιχειρείται η επιστροφή στις ρίζες μας.

 

 

Φωτογραφίες: Γιάννης και Αναστασία Τσιώτα

Share: