Καρυά ή Κολοκοτρωνίτσι ; Ιδού το δίλημμα...

 Αν  αναζητά  κάποιος ένα χωριό, που από μονο του να αποτελεί κινηματογραφικό σκηνικό, δεν θα χρειαστεί να ψάξει πολύ μακριά. Μόλις μια ώρα και κάτι από την Αθήνα, στις πλαγιές του όρου Αρτεμίσιο, βρίσκεται το ¨Κολοκοτρωνίτσι", που οι ντόπιοι επιμένουν να ονομάζουν Καρυά. Σε υψόμετρο 700 μέτρων, με σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ακολουθήσουν  τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό στην εξωτερική τους εμφάνιση, απότελεί μια ευχάριστη έκπληξη ανάμεσα στα υπόλοιπα χωριά του νομού.

Τις τελευταίες μέρες η Καρυά, μεταβλήθηκε, με την αδιαμεσολάβητη σύμπραξη του χιονιά, σε κινηματογραφικό πλάνο ταινίας " Ο Θίασος" του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη Θοδωρου Αγγελόπουλου. Η δωρικότητα  του τοπίου, η επιλεκτική  ανθρώπινη παρέμβαση και οι ιστορίες που ¨έγραψε" το χιόνι, έδωσαν μια νέα διάσταση στην ιστορικότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, την μοναδικότητα του ελληνικού χωριού, και δη, του μωραίτικου.

Τα μοναδικά τοπία της Καρυάς, περιμένουν τον ρέκτη των σπάνιων τοπίων, να επισκεφτεί τον χώρο και τους ανθρώπους, τις γεύσεις και τα χρωματα της φύσης, με δυο λόγια αυτό που ονομάζουμε ελληνική ταυτότητα και παράδοση.

Φωτογραφίες : Θεοδόσης Μαυρόγιαννης

 

Share: