Η οικονομία στα...μανταλάκια!

ΣΑΠΕΝ- ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣσυμφώνησαν να τρέξει η αξιολόγηση.
OOΣΑ: Σταθερά ανοδικές οι προοπτικές ανάπτυξης τον Νοέμβριο- ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣρυθμούς ανάπτυξης «βλέπει» για το 2017 η ΠαγκόσμιαΤράπεζα-ΑΥΞΗΜΕΝΗκατά 2,1% η βιομηχανική παραγωγή
στη Βρετανία- Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq- Συγκρατημένα κέρδη στην Ευρώπη- Ήπια άνοδος
στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΣΕ 6 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ 6 ΜΗΝΩΝο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
«ΦΡΕΝΟ»στο αποπληθωριστικό σερί των 45 μηνών.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗγια τους εμπόρους η εορταστική περίοδος.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Με τρίμηνη καθυστέρηση ο διαγωνισμός.
ΜΙΝΩΙΚΕΣ: Βλέπουν θετικά την αποχώρηση από την Αδριατική.
 
 
 
 


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: [αξιολόγηση] Βαρύ αναμένεται το κλίμα στο σημερινό EWG, λόγω διάθεσης του επιδόματος στους συνταξιούχους- ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ- Η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων — [τράπεζες] ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ — [ΕΦΚΑ] Από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή η πλήρης λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου- ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ — [εορτές] ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ 8 ΣΤΑ 10 ΕΜΠΟΡΙΚΑ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ποιοι θα πληρώνουν 20% ή 14% του εισοδήματος για σύνταξη- ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ- Ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 85,95 ευρώ για τους αγρότες και 157,95 ευρώ για τους επαγγελματίες — Όλα ανοικτά για ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΕ και ΕΛΠΕ- ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ — Κακοπληρωτές- ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ — Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ- ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΟΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 45 ΜΗΝΕΣ — Έρευνα της ΕΣΕΕ- ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 17,6% ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ — Σήμερα η συνεδρίαση του EWG- ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΕΤΡΩΝ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΕ 6 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ 6 ΜΗΝΩΝ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ- Τι προβλέπει το ν/σ αναδιάρθρωσης χρεών επιχειρήσεων και επαγγελματιών — «ΜΑΥΡΟΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ- Πτώση 17,6% των πωλήσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ — ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ- Θέλει άμεσα μείωση αφορολογήτου και συντάξεων και όχι ένταξή τους στον «κόφτη» — ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ — ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΟ ΘΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ- Εάν οι λογαριασμοί πληρώνονται ηλεκτρονικά.

 

 
 
 
Μ
ε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν​ συναντήθηκαν στο Παρίσι, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλούνται τα ΜΜΕ. οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στοότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 
 

 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗστο βασικό της θέμα γράφει: «Σαφή προειδοποίηση για τη δυσκολία που δημιούργησε στις σχέσεις κυβέρνησης - δανειστών η εξαγγελία και υλοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους απηύθυνε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προετοιμάζοντας για το κλίμα στο σημερινό Euro Working Group. ‘‘Μετά τα όσα μεσολάβησαν τον Δεκέμβριο, είναι βέβαιο πως η β’ αξιολόγηση δεν θα είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά θα χρειαστεί να δαπανηθεί πολιτικό κεφάλαιο’’ είπε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση, πάντως, είναι γνώστης των διαθέσεων των δανειστών και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να υποχωρήσει ξανά από ‘‘κόκκινες γραμμές’’, όπως το αφορολόγητο και η μείωση των συντάξεων, εάν και εφόσον δεν πιαστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά. Οι προϋποθέσεις επανέναρξης της διαδικασίας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ενώ σημαντική θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί».
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο βασικό της θέμα αναφέρει: «Τα 586,08 ευρώ για τους αγρότες και τα 410,25 ευρώ για τους νέους επιστήμονες θα είναι η ελάχιστη βάση υπολογισμού των μηνιαίων εισφορών. Χαμηλά ποσά θα πληρώνουν όσοι έχουν μικρά εισοδήματα, ενώ έως και τα 1.579,51 ευρώ θα φθάνει η ανώτερη εισφορά για τους έχοντες μεγάλα έσοδα. Σε περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών μηνιαία βάση υπολογισμού θα είναι ο κατώτατος μισθός. Τα 586,08 ευρώ θα ισχύουν και για δικηγόρους, υγειονομικούς».
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο«Αμετακίνητο στις θέσεις του το ΔΝΤ», σημειώνει: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί ικανοποιητικό συμβιβασμό την ένταξη της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των συντάξεων στον αυτόματο ‘‘κόφτη’’ δαπανών που εξετάζει η κυβέρνηση.Στελέχη του Ταμείου παραπέμπουν στο πρόσφατο άρθρο του στελέχους του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, που ξεκαθάριζε πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν έτσι και αλλιώςκαι όχι να συνιστούν μέρος ενός ‘‘κόφτη’’ σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν υλοποιηθεί.Οι προσδοκίες στο σημερινό Euroworking Group (EWG) είναι πολύ περιορισμένες και η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τάχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο». Και προσθέτει: «Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους κανόνες του προγράμματος έστειλε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Υπό αυτή την προϋπόθεση, έτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και εντός Φεβρουάριου».

 

 
 


ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
 


*                  Σταθερά ανοδικές παρέμειναν τον Νοέμβριο οι προοπτικές ανάπτυξης στις χώρες- μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης CLI (Composite Leading Indicators) διατηρήθηκε στις 99,8 μονάδες, με την καλύτερη επίδοση να καταγράφεται στη Βραζιλία, όπου ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,5 μονάδες. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης CSI αυξήθηκε οριακά στις 100,4 μονάδες, έναντι 100,3 μονάδων τον Οκτώβριο, ενώ στις ΗΠΑ, κατεγράφη άνοδος στις 99,3 μονάδες από 99,2 μονάδες προηγουμένως. Επιβράδυνση παρατηρήθηκε μόνο στην Ινδία, όπου ο δείκτης CLI  υποχώρησε στις 99,9 μονάδες έναντι 100 μονάδων τον Οκτώβριο.
*                  Μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει για το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών στην αγορά εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,7% έναντι 2,3% το 2016, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να επιτυγχάνουν ανάπτυξη 1,8% έναντι 1,6% το προηγούμενο έτος. Ταχύτερη θα είναι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό της τάξης του 4,2% από 3,4% το 2016. «Μετά από αρκετά χρόνια απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης, αναμένουμε ισχυρότερες οικονομικές προοπτικές» δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ. «Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ και να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό» πρόσθεσε. Ειδικά για τις ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,2% έναντι 1,6% το προηγούμενο έτος, ενώ για την Κίνα «βλέπει» επιβράδυνση στο 6,2% από 6,7% προηγουμένως.
*                  Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία, δεχόμενη ώθηση από την ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,1% αυξάνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες επιτάχυνσης της βρετανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2016. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε άνοδο κατά 1,3% χάρη στις θετικές επιδόσεις διάφορων κλάδων, όπως ο φαρμακευτικός. Ο κατασκευαστικός δείκτης αντίθετα, υποχώρησε οριακά κατά 0,2%.
*                   ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ:Στη Wall Street χθες οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 19.954 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,28% στις 2.275,32 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 5.563 μονάδες, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.
Στην Ευρώπη, τα κυριότερα χρηματιστήρια κινήθηκαν χθες σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 7.290 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε κέρδη κατά 0,54% στις 11.646 μονάδες. Στο Παρίσιο CAC 40 κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,01% στις 4.888 μονάδες,
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες ήπια άνοδο. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 663,37 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,43%.Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 28,484 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά διακινήθηκαν 39.933.016 μετοχές.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18%.Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+3,01% στα 0,684 ευρώ), της Viohalco (+2,84% στα 1,45 ευρώ), της Εθνικής (+2,77% στα 0,260 ευρώ), της Πειραιώς (+2,74% στα 0,225 ευρώ), της Grivalia Properties (+2,26% στα 8,13 ευρώ) και της Folli Follie (+1,73% στα 19,38 ευρώ).Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-2,75% στα 13,43 ευρώ), της Jumbo (-1,88% στα 14,58 ευρώ), της Τιτάν (-1,68% στα 21,63 ευρώ), της Lamda Development (-1,23% στα 4,81 ευρώ) και της Σαράντης (-0,83% στα 10,73 ευρώ).Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,05%) και του Εμπορίου (+1,73%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-1,75%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,60%).Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς διακινώντας 19.141.972 και 8.162.881 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 4,892 εκατ. ευρώ και η Motor Oil με 4,168 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, 41 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.

 

 


 

 

ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
 
A    Σε 6 βήματα και εντός 6 μηνών ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Σε έξι βήματα και το αργότερο σε έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης θα ολοκληρώνεται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν δικαίωμα ρύθμισης στο πλαίσιο άλλης διαδικασίας, δηλαδή του νόμου Κατσέλη. Το κριτήριο ένταξης θα είναι η λειτουργική κερδοφορία με βάση τον δείκτη EBITDA κατά τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και αντίστοιχα το αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ελάχιστο όριο οφειλών για την ένταξη στη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός στο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί για να υποδεχθεί τις αιτήσεις. Με βάση την ελληνική πρόταση το όριο θα είναι τα 15.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί προτείνουν να αυξηθεί στα 50.000 ευρώ. Από τη μέχρι σήμερα διαβούλευση φαίνεται ότι εκτός ρύθμισης θα είναι όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ) και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί.
A    «Φρένο» στο αποπληθωριστικό σερί των 45 μηνών. «Φρένο» στο αποπληθωριστικό σερί των 45 μηνών έβαλε τον Δεκέμβριο του 2016 η ελληνική οικονομία, καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0% έναντι πτώσης 0,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Την ίδια ώρα, ο μέσος δείκτης στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016, υποχώρησε στο 0,8% έναντι πτώσης 1,7% το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2015. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τέλος, κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,3% και μηνιαία άνοδο 0,4%.
A    Απογοητευτική για τους εμπόρους η εορταστική περίοδος. Μειωμένη αποδείχθηκε η κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΝΕΜΥ, το 76% των επιχειρήσεων παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου έναντι του 2015, ενώ μόλις το 7% σημείωσε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.Στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης, το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις, ανήλθε στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης εμφανίστηκε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%).Επιπλέον, το 28% δήλωσε ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40% και το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40%. Ουσιαστικά, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων, φαίνεται πως απώλεσαν πάνω από το 30% του τζίρου τους, μέσα σε έναν χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς.
 
 
ΚΛΑΔΟΙ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 


ü     Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Με τρίμηνη καθυστέρηση ο διαγωνισμός. Καθυστέρηση τουλάχιστον κατά τρεις μήνες στο σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έως τον Μάρτιο, φέρνει η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα η επέκταση κατά 20 χρόνια (έως το 2046) της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, η οποία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016, βρίσκεται σε επίπεδο ανταλλαγών σχολίων μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.
ü     ΜΙΝΩΙΚΕΣ: Βλέπουν θετικά την αποχώρηση από την Αδριατική. Θετική θα είναι η επίδραση στα αποτελέσματα των ΜΙΝΩΙΚΩΝ Γραμμών από την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τις γραμμές της Αδριατικής υποστηρίζει η εταιρεία. Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών αναφορικά με την ολοκλήρωση της ναύλωσης των πλοίων CruiseEuropa και CruiseOlympia, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη γραμμή της Αδριατικής (Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Αγκόνα-Τεργέστη) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απόφασή της να μη δραστηριοποιηθεί στην Αδριατική θα έχει θετική επίπτωση στα τελικά αποτελέσματά της για το 2017 και στη λειτουργική κερδοφορία, παρά τη μείωση του τζίρου της. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα η εκτιμώμενη επίδραση από τη μη δρομολόγηση των εν λόγω πλοίων θεωρείται ότι θα επιδράσει θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, για το οικονομικό έτος 2017, δεδομένου ότι σύμφωνα με της εκτιμήσεις της στην περίπτωση συνέχισης της δρομολόγησής τους τα καθαρά αποτελέσματά τους για το 2017 θα ήταν ζημιογόνα κατά 1,6 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) θα διαμορφωνόταν σε ζημία 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα σε 82,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον προσθέτει στην ανακοίνωσή της η MINOAN «η πρακτόρευση των πλοίων CruiseEuropa και CruiseOlympia στην Ελλάδα από 01/01/2017 εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση αφού σε σύγκριση με τα παραπάνω δεδομένα, τα καθαρά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα είναι βελτιωμένη κατά 2,9 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα θα μειωθούν κατά 76,7 εκατ. ευρώ».
ü     ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: Σφίγγει ο κλοιός της πτώχευσης. Τίτλους τέλους στο σχέδιο εξαγοράς των σούπερ μάρκετ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ βάζει η αλυσίδα MARKETIN, η οποία μάλιστα καλεί τους προμηθευτές να σταματήσουν την τροφοδοσία των 35 καταστημάτων της πρώτης στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας franchising. Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη ο κλοιός της πτώχευσης σφίγγει για την ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, που όπως αποκάλυψε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο ιδιοκτήτης της Θεόδωρος Καρυπίδης, εξετάζει την εκ νέου προσφυγή, σε διάστημα ενός μήνα, στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106, σε μία ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση της εταιρείας. Ο κ. Καρυπίδης αποδίδει τις ευθύνες για την αρνητική εξέλιξη στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, αλλά και στα σωματεία των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MARKETIN φέρεται να είχε θέσει ως προϋποθέσεις για την εξαγορά της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ αφενός «κούρεμα» του 50% των οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και αφετέρου μείωση των μισθών τους κατά 20%- πρόταση που απορρίφθηκε από τους τελευταίους. 
ü     ICAPGroup: Αυξήθηκαν οι γυναίκες επικεφαλής. Περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία των ελληνικών επιχειρήσεων διαπιστώνει έρευνα της ICAPGroup, που αναδεικνύει επίσης τις ικανότητες και την εργατικότητα των γυναικών επικεφαλής, οι μισές από τις οποίες (50%) απασχολούνται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Σήμερα, 3.757 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (ποσοστό 22,4% επί συνόλου 16.773 εταιρειών που δημοσίευσαν ισολογισμό), μερίδιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (21,1% του συνόλου). Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ICAPGroup στο διάστημα από 25 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2016, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών στο τιμόνι επιχειρήσεων εργάζεται πέραν του καθιερωμένου οχτάωρου ωραρίου, ενώ το 50% παραμένει στο γραφείο της παραπάνω από 10 ώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 6% εργάζεται λιγότερες από 8 ώρες τη μέρα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι όταν οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις ερωτώνται για τα 5 σημαντικότερα χαρακτηριστικά που τις διακρίνουν, πέρα από την εργατικότητα, αναφέρουν την ηθική (53%), τη δημιουργικότητα (40%), την επικοινωνία (36%), την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων (35%).
ü     Τελική συμφωνία για Π&Ρ Δάβαρη. Υπεγράφη τελικά με τις τράπεζες και ύστερα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας και διαπραγματεύσεων η συμφωνία εξυγίανσης του Ομίλου Δάβαρη, με τη συμμετοχή του Ομίλου Βασιλάκη ως νέου επενδυτή. Συγκεκριμένα, η Derasco, εταιρεία ελεγχόμενη από τον Θεόδωρο Βασιλάκη, υπέγραψε κατά την τελευταία εβδομάδα του 2016 σύμβαση εξυγίανσης των εταιρειών HYUNDAIHELLAS Π&Ρ ΔΑΒΑΡΗ ΑΒΕΕ (εισαγωγέας διανομέας Ηyundai) &Autodeal Π&Ρ Δάβαρη ΑΒΕΕ (εισαγωγέας διανομέας ΚΙΑ) με τις τράπεζες πιστωτές τους όσο και τους μετόχους των δυο εταιρειών.


     

Share: