Πήλιο...παραμύθι με όνομα!

 Mια τέτοια διαδρομή αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αρκεί να οδηγεί προσεκτικά και να μην φοβάται το ρίσκο.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί στο παραμυθένιο Πήλιο, στο δρόμο για την Ζαγορά. Τα σχήματα που το χιόνι και ο πάγος έπλασαν ξεπερνούν και τον ευφάνταστο σκηνοθέτη, και αποδεικνύουν περίπτρανα ότι, όταν η φύση έχει κέφια, είναι αξεπέραστη.

Το αυτοκίνητο χάνεται μέσα στην απέραντη λευκότητα του τοπίου, και ο άνθρωπος μοιάζει τόσο αδύναμος μπροστά στο μεγαλείο του βουνού των Κενταύρων.

Το Πήλιο είναι γεμάτο από τέτοιες πανέμορφες γωνιές, με ή χωρίς χιόνι, που περιμένουν να τις ανακαλύψει ο περιηγητής, γιατί ο τουρίστας ούτε καν τις αντιλαμβάνετε.

Τοπία γεμάτα ιστορία, που κάθε πέτρα έχει να διηγηθεί για κάποιον αντρειωμένο, από την αρχαιότητα μέχρις σήμερα...

Αλλωστε αυτό δεν λέει και ο ποιητής : "Αντάρτης, Κλέφτης, Παληκάρι. πάντα είν΄ο ίδιος ο λαός".

Για όποιον λοιπόν αποφασίσει "να πάρει τα βουνά" του προτείνουμε να αρχίσει το οδοιπορικό του από  την Ζαγορά, και για μην πάει "αδιάβαστος" δίνουμε κάποιες πληροφορίες:

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό από τα χωριά  του  Πηλίου. Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.000 κατοίκων και υψόμετρο από 440 μ. έως και 540 μ. Η απόσταση Βόλος - Ζαγορά είναι 44 χλμ. Το τοπωνύμιο Ζαγορά είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει τον τόπο "πίσω από το βουνό". Μέχρι και το 2010 εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Ζαγοράς, από το 2011 όμως, με το σχέδιο Καλλικράτης, εδώ εδρεύει ο ενιαίος Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου. Αποτελεί παραδοσιακό-ιστορικό  οικισμό
Αρχικά αναπτύχθηκε γύρω από τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην ομώνυμη γειτονιά. Επί τουρκοκρατίας στη Ζαγορά ήκμασαν η υφαντουργία, η μεταξουργία και η εμποροβιοτεχνία. Οι Ζαγοριανοί γρήγορα απέκτησαν καράβια και άρχισαν να ξενιτεύονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, εξασκώντας το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Πολλοί από αυτούς έκαναν τεράστια περιουσία και ακολούθως διέθεσαν μεγάλα ποσά για τη γενέτειρά τους. ¶ξια τέκνα της Ζαγοράς θεωρούνται επιγραμματικά ο ναύαρχος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Νικόλαος Κρήτσκης, ο οικουμενικός πατριάρχης Καλλίνικος Δ΄, ο ευεργέτης Ιωάννης Πρίγκος (ιδρυτής του Ελληνομουσείου), ο ευεργέτης Αλέξανδρος Πάντος (ιδρυτής της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών), ο ευεργέτης Δημήτρης Πολυμέρης ( ο ευεργέτης Ιωάννης Κασσαβέτης (ιδρυτής του Παρθεναγωγείου), ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Προκόπιος, οι αδελφοί Βόλτου (που κατασκεύασαν το υδραγωγείο), ο Κίμων Πανταζόπουλος (που έχτισε τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη), οι αδελφοί Λαπάτη (που δώρισαν πολλά βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη) κ.ά.

Φωτογραφίες: Νίκος και Αννα Καρτσιώτη

Share: