Ο δημοσιογράφος της... ξεφτίλας!

«Της Μαρίας Κωνσταντοπούλου
άνεργη δημοσιογράφος
μέλος της ΕΣΠΗΤ
Προσωπική εμπειρία: Μετά από 70 μήνες συνεχούς ανεργίας και βρίσκοντας παντού τις πόρτες κλειστές…ανοίγει μια νέα εφημερίδα, ένα νέο μαγαζί που μου δίνει ενα μικρό χαμόγελο, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη δύσκολη επαγγελματική και οικονομική καθημερινότητα μου.Μιλάω για τη νέα εφημερίδα Documento του συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη .
Πριν λίγες μέρες λοιπόν- βρέθηκα υποψήφια για μια θέση στο site, που κάνει πρεμιέρα μέσα στον Δεκέμβρη – Η πρόταση ήταν για μπλοκάκι που έπρεπε να βγάλω άμεσα πριν λήξει συγκεκριμένα το 2016 ( όπερ σημαίνει έξοδα ανοίγματος , φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα με βαραίναν για τις 10-15 τελευταίες μέρες της χρονιάς που εκπνέει ,και πολλά πολλά άλλα οικονομικά τρεξίματα).Τα χρήματα που θα έπαιρνα μηνιαίως “καθαρά” αφορούσαν το “υπέρογκο” ποσό των 330€ !!!!Ποιες θα ήταν οι δικές μου υποχρεώσεις ; Καθημερινό 9ωρο (η πρωινή βάρδια αναφέρονταν σε ξημέρωμα και η βραδινή θα τελείωνε μετά τα μεσάνυχτα), 2 ΣΚ το μήνα ,τα οποία φυσικά και δεν θα πληρώνομαι γιατί έχει καταργηθεί η αμοιβή της Σαββατιάτικης εργασίας , όχι ρεπό και κάποια “ανεβάσματα” θεμάτων από το σπίτι μου,όταν επιστρέφω απο την εργασία ! Και όλα αυτά ; για σκάρτα 300€ μηνιαίως και την υποχρεώση να βγάλω μπλοκάκι για χρήματα που κανείς δεν μου εγγυάται “αν και πότε” θα εισπράττω. Φυσικά, οι υπεύθυνοι που έκανα τη συνέντευξη ,μου μίλησαν για μια ευκαιρία την οποία δεν έπρεπε να χάσω επουδενί,με σκοπό να βγω από τη βαριά ανεργία και την κατάθλιψη της !
Όταν προσπάθησα να διαπραγματευτώ τις συνθήκες ,μιας και μου φάνηκαν απίστευτα απαιτητικές για τα ελάχιστα χρήματα που θα μου έδιναν ,άκουσα το ωραίο ” κυρία μου, αυτή ειναι η δουλειά που σας δίνετε η ευκαιρία ν’ αλλάξει η ζωή σας ριζικά και να ξαναδουλέψετε! Αν σας αρέσει καλώς- αλλιώς- μην μας κουράζετε παραπάνω, γιατί περιμένουν πολλοί μετά απο εσάς!!!

Να την χαίρεστε λοιπόν, κύριοι και κύριες την ευκαιρία που μου δώσατε ! Δε θέλω ! Προτιμώ λάντζα σε κανένα εργοστάσιο, παρά δημοσιογράφος της ξεφτίλας !».

 

Καπετάνιος γαλέρας
Στέλνουν φίλοι μηνύματα για να απαντήσω σε "καταγγελίες" για το Documento και τις "συνθήκες γαλέρας". Δεν νομίζω πως χρειάζεται πολλά. Άνθρωποι που όταν τους γκουγκλάρεις, ως δημοσιογράφοι έχουν μοναδική "επιτυχία" τους την καταγγελία για το Documento, καταγγέλουν πως ΘΑ δούλευαν με 300 ευρώ το μήνα. Στο Documento οι δημοσιογράφοι δουλεύουν όλοι με μισθολόγιο και με μισθούς πάνω από 600 ευρώ καθαρά. 
Μου κάνει εντύπωση (καταλαβαίνω ωστόσο) την έκταση που έχει πάρει η "καταγγελία" η οποία apriori χαρακτηρίζεται έγκυρη. Μου κάνει επίσης εντύπωση, πως αυτή που την κάνει και όσοι την αναπαράγουν, κάνουν την πάπια για τις πραγματικές γαλέρες που έχουν απλήρωτους συναδέλφους επί 7 και 8 μήνες.
Η εφημερίδα και το site έχουν καταθέσει στο Ταμείο καταστάσεις με μισθούς και ασφάλιση των.. 
εργαζόμενων. Συνεπώς έχουμε αποδείξεις για όσα λέμε. Αυτή έχει;
Εύχομαι στη συνάδελφο να βρει πραγματικά δουλειά. Αλλά να θυμάται, πως και σε αυτή τη δουλειά και σε κάθε δουλειά, δεν γίνεσαι καλός ή ήρωας τρώγοντας σάρκες άλλων. Γίνεσαι απλώς κωλόπαιδο. Λέρα, όχι γαλέρα.
Σε όσους αναπαράγουν άκριτα όσα γράφτηκαν, δηλαδή πως η δημοσιογράφος ΘΑ δούλευε σε γαλέρα, στην οποία δεν δούλεψε (μήπως αυτό ήταν το πρόβλημα;) αφιερώνω μερικές κουβέντες του Καμύ
"Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει".

Κώστας Βαξεβάνης (fb)

Share: