Ελαιόλαδο Πυλίας, ελιξήριο υγείας και ευεξίας...

 
 
 
Η Ελλάδα είναι σπαρμένη με ελαιώνες. To Λιόδενδρο, η "παιδοτρόφος ελαία" κατά Σοφοκλή είναι πρωταγωνιστής της ελληνικής φύσης και ιστορίας, όπως το ελαιόλαδο είναι πρωταγωνιστής της ελληνικής διατροφής.
H ελιά ως αυτοφυές δέντρο (αγριελιά) πρωτοεμφανίστηκε στην ανατολική Mεσόγειο, αλλά ήταν στην Ελλάδα όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά. Έκτοτε, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η παρουσία της ελιάς στον ελληνικό χώρο υπήρξε αδιάλειπτη και άρρηκτα συνυφασμένη με τις παραδόσεις και την κουλτούρα του λαού.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση η Ελαϊς, κόρη του Ανίου και της Δωρίππης, ήταν προστάτιδα του ελαιόλαδου. Οι αδελφές της ήταν η Οινώ, που προστάτευε την άμπελο και η Σπερμώ, που προστάτευε το σιτάρι. Λάδι, κρασί και σιτάρι, τα τρία πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης.
Η ελιά, όπως μαρτυρά η εύρεση φυτικών απολιθωμάτων φύλλων ελιάς ηλικίας 50.000 - 60.000 χρόνων στα ηφαιστειογενή πετρώματα της Σαντορίνης, ήταν ανέκαθεν στοιχείο της χώρας. H συστηματική καλλιέργειά της είχε ήδη αρχίσει από τις προϊστορικές εποχές του Λίθου και του Χαλκού. Η περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικά της Πυλίας διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει, καθώς και τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που ευννοούν την ανάπτυξη της κορωνέικης ποικιλίας. Το "Αgroeconomy" μίλησε με τον νέο αγρότη ελαιοπαραγωγό Κυριάκο Κασιμιώτη. 
 
 
-Κύριε Κασιμιώτη, η καλλιέργεια της ελιάς, αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες της περιοχής σας;
 
Στην  περιοχή μου και γενικότερα  στην ευρύτατη περιοχή της Κορώνης-Πυλίας δεν υπάρχουν αγρότες με μεγάλους κλήρους όπως υφίστανται στις αντίστοιχές αγροτικές περιοχές της κεντρικής Ελλάδος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αγρότες-παραγωγοί, την εποχή  του ράβδου ( ελαιομαζώματος) δεν απασχολούνται μόνο με τα δικά τους χωράφια αλλά εργάζονται με ημερομίσθιο και σε χωράφια φίλων-συγγενών. Εκτός αυτού, πολύ κάτοχοι χωραφιών, οι οποίοι δεν κατοικούν μόνιμα στην περιοχή μας, αναθέτουν την μάζωξη και συντήρηση των χωραφιών τους σε τρίτους. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί τα έξοδα στα οποία θα προβούν ( ημερομίσθια, προσωπική εργασία, αναλώσιμα κ.τ.λ.π.) είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα που θα τους προσφέρει η παραγωγή τους. Το εν λόγω φαινόμενο, είναι ιδιαίτερα αυξημένο τις χρονιές κατά τις οποίες η τιμή ελαιολάδου κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο ότι το εισόδημα που αποφέρει ο ατομικός κλήρος στο μέσο παραγωγό ελαιολάδου ΔΕΝ επαρκεί για την επιβίωση του ιδίου και της οικογένειας του. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ από εμάς ασχολούμαστε και με την μάζωξη τρίτων χωραφιών.
 
-Πόσο παραδοσιακός είναι ο τρόπος εξαγωγής του ελαιολάδου που εφαρμόζετε; 

Ο τρόπος παραγωγής που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους, με ψυχρή έκθλιψη, στα πιστοποιημένα ελαιοτριβεία της περιοχής μας, κατά κύριο λόγο στο ελαιοτριβείο που δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια από τον τοπικό συνεταιρισμό. Κατά την παραγωγή τηρούνται ευλαβικά όλοι οι κανόνες υγιεινής. Σαν παραγωγός, μεταφέρω τις ελιές μου σε πλαστικά καφάσια και όχι σε σακιά για να μην αλλοιώνεται ο καρπός. Εκτός αυτού, μετά από συνεννόηση με τον διαχειριστή του εκάστοτε ελαιοτριβείου, η έκθλιψη του καρπού γίνεται αυθημερόν με την μάζωξη.
 
-Ποια ποικιλία ελιάς καλλιεργείτε στα κτήματά σας;

Η ποικιλία μας είναι Κορωνέικη.
 
-Ποια θα θεωρούσατε ως "τοπ" ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος σας;

Το ελαιόλαδο το οποίο παράγουμε θεωρείται από τα καλύτερα και αυτό οφείλεται στα δέντρα μας, δηλαδή στην ποικιλία της ελιάς. Αντίθετα από άλλες καλλιέργειες, δεν γίνεται τεχνητό πότισμα και τα δέντρα κλαδεύονται εντατικά μια φορά το χρόνο, διευθετώντας τον όγκο των κλαδιών έτσι ώστε να διατηρούνται τα δέντρα μικρά. Το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό είναι ότι το προϊόν μας είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, στοιχείο το οποίο έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση εφάμιλλη με εκείνες που απαντώνται σε φάρμακα. Η εν λόγω ουσία είναι αυτή που δίνει στο ελαιόλαδο την πικάντική γεύση που μας αφήνει στον ουρανίσκο και τον λαιμό κατά την κατάποση και μας δείχνει ότι το ελαιόλαδο είναι καλό και όχι νοθευμένο με ξένες ουσίες. Επιπλέον,  η αυξημένη ύπαρξη της ελαιασίνης η οποία είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου. Σε απλά λόγια, όπως λένε και οι  καταναλωτές, το προϊόν μας διαφέρει με τα άλλα ελαιόλαδα γιατί « πιάνει στο φαγητό».
 
 
 
-Ποιος θα θέλατε να είναι ο χαρακτήρας της κρατικής ενίσχυσης στο ελαιόλαδο;    

Θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να αντιστοιχεί στην παραγωγή που κάνει ο κάθε παραγωγός και όχι στα δέντρα που κατέχει. Επιπλέον, πρέπει να στήθει ΣΩΣΤΑ ένας οργανισμός για τους παραγωγούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου, διοργανώνοντας εκθέσεις στο εξωτερικό και γενικότερα ανοίγοντας δρόμους στις αγορές του εξωτερικου. 

Share: