ΝΕA ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2017

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝ/ΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΗ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για το δεύτερο «πακέτο» φορο μέτρων που θα ξεκινήσει από 1ης Οκτωβρίου και θα ξεδιπλωθεί σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Το νέο «πακέτο» φέρνει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ και τις βενζίνες, νέα τέλη κυκλοφορίας, αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καφέ, επιβολή εδικού τέλους στη σταθερή τηλεφωνία, αύξηση του φόρου στα μερίσματα και κατάργηση της έκπτωσης κατά 30% του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.
Και αυτά ενώ σήμερα κατατίθεται στην βουλή ο νέος Εφαρμοστικός νόμος με τον οποίο θα υλοποιείται ο κύριος όγκος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. 
Από τη «λίστα» των 15 αυτών προαπαιτουμένων ένα ή δυο θα ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της δόσης παραμένει αμετάβλητο και προβλέπει έγκριση από το EuroWorking Group (EWG) στις 29 Σεπτεμβρίου του 2016 και πολιτική απόφαση για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
1. Αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο. 
Οι αγρότες, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων. 
Η διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης θα εξαλειφθεί και θα πάψει πλέον να καταβάλλεται εκ των υστέρων ως επιστροφή φόρου.
2. Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. 
Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.
3. Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. 
Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. 
Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο. 
Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
4. Αυξήσεις στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. 
Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. 
Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. 
Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
5. Ακριβότερος ο καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. 
Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. 
Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
6. Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
7. Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. 
Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. 
Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. 
Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
8. Μερίσματα: Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
9. ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.    
ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝ/ΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΗ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ  
Με καθυστέρηση μίας ημέρας σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, επιχειρείται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή το νέο απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο/εφαρμοστικός που θα περιλαμβάνει κάποια από τα ανοικτά μέτωπα των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, προς το παρόν τα πιο δύσκολα μέτωπα, τα οποία σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι το πακέτο των 8 ΔΕΚΟ που θα πρέπει να μεταφερθούν στο υπερταμείο, αλλά και η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών, παραμένουν ανοικτά.
Το πολυνομοσχέδιο που προγραμματίζεται να ψηφισθεί με διαδικασία κατεπείγοντος, αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τρεις "παρεμβάσεις" που συμφωνήθηκαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Ιουνίου στο ασφαλιστικό πεδίο, δηλαδή:
-Υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στο συντελεστή 20% (δηλαδή την "μεταφορά " τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017 (σ.σ. αντί της καταβολής 20% το 2022 όπως θα ίσχυε εάν η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμενε στον ΟΓΑ)
-Υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων ) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019)
-Έκπτωση μόλις 2% κατ' έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων (σ.σ. αντί 15%).
Το νομοσχέδιο επιχειρείται (βάσει των εκκρεμών προαπαιτούμενων) να περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το νέο πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ρύθμιση για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ.
Επίσης χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή ένα άλλο προαπαιτούμενο, η επικύρωση της συμφωνίας για τοΕλληνικό.
Στα προαπαιτούμενα όμως περιλαμβάνονται και θέματα που πρέπει να λυθούν... εκτός Βουλής. Πέρα από τις ΔΕΚΟ και το φυσικό αέριο στα πεδία περιλαμβάνεται: η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράςΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.  
ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ  
Όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο επιχειρείται να κατατεθεί σήμερα εκτός απροόπτου. Και επιπλέον των μέτρων που θα περιέχει, απομένουν ακόμη 1-2 προαπαιτούμενα που θα ολοκληρωθούν "εντός των επόμενων ημερών".
Επίσης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρξουν διατάξεις άλλες από αυτές που συνδέονται με τα 15 προαπαιτούμενα.
Επισήμαναν επίσης ότι μένει αμετάβλητο το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση αλλά και για την εκταμίευση της δόσης με πρώτο σταθμό την σύνοδο της 29ης Σεπτεμβρίου (EWG) όπου θα γίνει η έγκριση και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της δόσης.  
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "Β"  
Πάντως πλέον τίθεται επί τάπητος και ένα εναλλακτικό σενάριο στο ενδεχόμενο κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα να μην κλείσουν... εγκαίρως. Αν μείνουν ανοικτά 2 ή 3 να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υπο-δόσεις. Καθώς από το παραπάνω ποσό μόνο το 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται άρρηκτα με τα προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή "φεσιών" προς ιδιώτες (κριτήριο που φέρεται να έχει επιτευχθεί), εξετάζεται να αποδοθεί (σε αυτό το σενάριο πάντα) το δεύτερο σκέλος του ποσού πρώτα και όταν όλα είναι έτοιμα να δοθεί και το πρώτο.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ με βάση την συμφωνία του Ιουνίου. Μετά, το ποσό (αν δεν διατεθεί) επιστρέφει στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ, περιμένοντας πλέον τη 2η αξιολόγηση. Και τούτο εκτός και αν υπάρξει απόφαση παράτασης της διαθεσιμότητας όπως έγινε το 2015...
ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΞΙ ΔΕΚΟ - ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Την μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αλλά και ρυθμίσεις για τη νέα αγορά ενέργειας περιλαμβάνει το προσχέδιο του νόμου με τα προαπαιτούμενα, που τελικώς θα κατατεθεί στη Βουλή κάποια στιγμή την Παρασκευή το απόγευμα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη γραμματεία της κυβέρνησης και στο οποίο πιθανότατα να υπάρξουν προσθήκες , ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο είναι οι ΔΕΗΕΥΔΑΠΕΥΑΘΚτιριακές ΥποδομέςΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό.
Εκτός της λίστας εμφανίζονται, προς το παρόν, η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει και σειρά ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Περιλαμβάνονται οι γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:
Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.
Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport.
Στο κεφάλαιο των μεταφορώνορίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως 10 ετών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το τροχαίο υλικό. Την ίδια ώρα, ορίζεται ότι κατά την εκτέλεση των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών δύναται να επιτρέπει εκχώρηση απαιτήσεων των παρόχων από τις συμβάσεις αυτές μέσω σύναψης ειδικότερων συμφωνιών μεταξύ των παρόχων, ως εκχωρητών, και το Δημόσιο, τον ΟΣΕ Α.Ε. ή τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ως εκδοχέων, για την εξόφληση οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς, όπως μισθώματα από συμβάσεις μίσθωσης μονάδων τροχαίου υλικού ή αμοιβών για παροχή υπηρεσιών συντήρησης τροχαίου υλικού ή άλλων υπηρεσιών.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί ολοκληρωμένο αύριο το απόγευμα και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικώς την Τετάρτη. 

Iskra.gr

Share: