Π. ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!

 
 
ΔΥΟ ΕΥΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ
 
Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μείνει στο ευρώ, υποστήριξε ο Πολ Κρούγκμαν στο τέταρτο ετήσιο Athens Democracy Forum.  
Ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των Νew York Times τόνισε πως αν και το κόστος της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν μεγάλο, η Ελλάδα με εθνικό νόμισμα και θετικότερες προοπτικές θα είχε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.  
Διευκρίνισε ωστόσο πως η όλη συζήτηση για το Grexit είναι ουσιαστικά ακαδημαϊκή, γιατί μια έξοδος από το ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί αφού είναι ριζικά αντίθετη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.  
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πλέον κάθε δυνατότητα ουσιαστικήςδιαπραγμάτευσης απέναντι τους Ευρωπαίους.  
Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα και να απειλήσει τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχασε κάθε διαπραγματευτική ισχύ, υπογράμμισε ο κ. Κρούγκμαν.  
ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ  
Τα όσα είπε στην ομιλία στο Athens Democracy Forum ο Πωλ Κρούγκμαν περιτυλίχθηκαν με έναπέπλο σιωπής απ' όλα, σχεδόν, τα μέσα ενημέρωσης.
Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο Πωλ Κρούγκμαν, παρ' ότι καθ' όλου επαναστάτης ή αμφισβητίας του καπιταλισμού, ξεθεμελίωνε όλα, σχεδόν, τα κυρίαρχα δόγματα του εγχώριου και ευρωπαϊκούκατεστημένου που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας. Ιδιαίτερα ενοχλητική, βεβαίως, είναι η θέση του Π. Κρούγκμαν για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, θέση που υποστηρίζει όχι μόνο ο Κρούγκμαν αλλά πλήθος των επιφανέστερων οικονομολόγων του πλανήτη.
Η διαφωνία μας εν προκειμένω με τον Πωλ Κρούγκμαν βρίσκεται μόνο στο σημείο που αφορά την εκτίμηση του πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Πωλ Κρούγκμαν προφανώς υποτιμά εδώ τη δυνατότητα να ανατραπούν και μάλιστα γρήγορα, οι πολιτικοί καικοινωνικοί, οι τελευταίοι ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν, συσχετισμοί στη χώρα ενάντια στο ευρώ.
Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΕΥΡΩ, ΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ  
«Το ευρώ έχει αποτύχει και πρέπει να καταργηθεί. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από δύο νομίσματα ένα του νότου και ένα του βορρά. Η λιτότητα έχει καταδικάσει την Ευρώπη σε στασιμότητα. Η ελληνική κρίση είναι χαρακτηριστική των αποτυχιών της τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν)».    
Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς για την πορεία της ΕΕ στο νέο του βιβλίο «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης», το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως στην ελληνική έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνεται και ένα ειδικό κεφάλαιο για το Brexit, το οποίο γράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.  
Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στο ελληνικό παράδειγμα. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επικρίνει τη σκληρή λιτότητα των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης, που οδήγησαν την χώρα σε συντριπτική ύφεση και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψειεκτός ευρώ, δημιουργώντας ένα σύστημα βασισμένο, αποκλειστικά, σε ηλεκτρονικό χρήμα. Ο Τζ. Στίγκλιτς προτείνει ακόμη την απόσυρση του ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα «βόρειο» και ένα «νότιο» ευρώ.      
Η δημοσιογράφος του Euronews, Σάσα Βακούλινα, συνάντησε τον γνωστό οικονομολόγο, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου στη Γαλλία, και τον ρώτησε για τις πρόσφατες ανακοινώσεις τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αν τα μέτρα της ΕΚΤ είναι αρκετά για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας:  
«Πιστεύω ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει μία κεντρική τράπεζα. Ακόμα και με τις καλύτερες πολιτικές, που και οι πολιτικές δεν ήταν οι καλύτερες, αλλά ακόμα και με τις καλύτερες πολιτικές θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να πετύχει η Ευρωζώνη, ακόμα και αν τις πολιτικές αποφάσιζε μία ιδιοφυΐα.» απαντά ο Τζ. Στίγκλιτς  
Όσο για την πρόσφατη δήλωση Ντράγκι ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες του, απαντάει:  
«Όχι, δεν το πιστεύω. Η διάγνωσή του προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στα θύματα. Όταν μιλάει για τις κυβερνήσεις, το θέμα είναι: ποιες κυβερνήσεις; Αν η Γερμανία επιτρέψει πληθωρισμό στην οικονομία της, αν αφήσει τις τιμές να αυξηθούν, από το να ρίχνει το βάρος της προσαρμογής σε χώρες, όπως ηΙσπανία και η Πορτογαλία, αυτό θα βοηθούσε πολύ. Όμως το βασικό θέμα είναι η δομή της Ευρωζώνης, να αλλάξουν οι εντολές προς την ΕΚΤ και να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί. Οι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα. »

 

Share: