ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

ΤΑ ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Στοχοποίηση» σημειώνουν: «Με ανάλογο πνεύμα αντιμετωπίζονται και οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Αν απολυθούν, έχει καλώς, αφού τόσοι έχουν απολυθεί από το 2010. Η διαμαρτυρία τους απαξιώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κλιμακώνοντας, όπως το συνηθίζει, την αντιπαράθεση, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην κατάργηση του αγγελιοσήμου, που σημαίνει ότι οι περίπου 18.000 ασφαλισμένοι στην ΕΔΟΕΑΠ δημοσιογράφοι- εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι δεν θα έχουν πόρο για την περίθαλψη και το επικουρικό τους. Ενώ από τις αρχές του χρόνου και το 1 δισ. του συνταξιοδοτικού τους ταμείου ρίχνεται στη χοάνη του νέου ασφαλιστικού φορέα που είναι εξ υπαρχής ελλειμματικός- μόνο και μόνο για να τον χρηματοδοτήσει μερικούς μήνες παραπάνω. Αυτά γενικώς.

Υπάρχουν και οι ατομικές περιπτώσεις δημοσιογράφων που στοχοποιούνται δια της μεθόδου Πολάκη. Ενώ αναφέρονται και κρούσματα αναδρομικών φορολογικών ελέγχων κατά συντακτών που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Ο στόχος είναι φανερός και θλιβερός. Να εξαθλιωθεί ο κλάδος, αλλά και να ενοχοποιηθεί με κάθε τρόπο, ώστε να στραφεί εναντίον του η κοινωνία».  Αυτά που γράφουν τα ΝΕΑ, μόνο ως επικήδειος ενός ολόκληρου κλάδου μπορούν να εκληφθούν. Ισως κάποιοι, χωρίς να είναι ενημερωμένοι,  βιαστούν να συνηγορήσουν υπέρ της (αδικης) κυβερνητικής απόφασης. 

Μια μικρή αναδρομή για το αγγελιόσημο, ίσως βοηθήσει  να διελευκανθεί η υπόθεση τους αγγελιοσήμου, που για τους περισσότερους αποτελεί γρίφο.

Το 1936 η Ένωση Συντακτών κυκλοφορεί Λαχείο, μια φορά το χρόνο υπέρ των σκοπών της. Οι πόροι του Λαχείου προορίζονταν για την υγειονομική περίλαλψη των δημοσιογραφων (εργαζομένων και απομάχων) και την επιικουρησή τους, οι οποίοι έως τότε διαβιούσαν κάτω από δρματικές συνθήκες.

Το Σεπτέμβριο του 1967 η κυβέρνηση της Δικτατορίας, θέλοντας να οικειοποιηθεί την τεράστια οικονομική επιτυχία του Λαχείου Συντακτών, το αποσπά απο την ΕΣΗΕΑ, και στη θέση του δημιουργείται το «Ειδικό Κρατικό Λαχείο υπέρ κοινωνικής αντιλήψεως». Σε αντιστάθμισμα της απώλειας του πόρου του Λαχείου, παραχωρείται στην ΕΣΗΕΑ, το αγγελιόσημο επί των διαφημιστικών καταχωρήσεων, αυτό που κατήργησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο όλων των κομμάτων που υπερψήφισαν πέρυσι το 3ο και χειρότερο Μνημόνιο.

Με την κατάργηση του αγγελιοσήμου, η συμφωνία του 1967, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΣΗΕΑ, έπαψε να ισχύει, από κάθε άποψη. Ας επιστρέψουν λοιπόν το Λαχείο Συντακτών στην ΕΣΗΕΑ, και ας την αφήσουν να διαχειριστεί το ζήτημα αυτοτελώς, όπως έκανε μέχρι το 1967. Αλλοιώς ας ομολογήσουν και επίσημα, ότι είμαστε νεο-αποικία του γερμανικού διευθυντηρίου της Ε.Ε και ως ιθαγενείς δημοσιογράφοι δεν δικαιούμαστε τα στοιχειώδη δικαιώματα, της περίθαλψης και της επικουρικής σύνταξης. Κύριοι της Κυβέρνησης, δώστε πίσω τα κλεμμένα!

Share: