«Μέλι Φωκίδας, ποιότητα κορυφής»

…Λέγεται δ’ ὑπότινων μέλι τὸ καλούμενον ἄνθινον περὶ Μῆλονκαὶ Κνίδον γίνεσθαι εὐῶδες μὲν τῆ ὀσμῆ, ὀλιγοχρόνιον δέ, ἐν τούτω δέ καὶ τὴν ἐριθάκην γίνεσθαι…Αριστοτέλης*

Οι αρχαίοι  Έλληνες  θεωρούσαν το μέλι τη φυσική εκείνη τροφή, που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλη θρεπτική αξία. Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της φαρμακευτικής, και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού. Από την αρχαία Ελλάδα υπάρχει πληθώρα μυθολογικών αναφορών και ευρημάτων σε Αγγεία κυρίως του 6ου αιώνα π.Χ. που μαρτυρούν την μεγάλη σημασία του μελιού στην καθημερινή ζωή, ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.
Σε όλο τον κόσμο είναι γνωστή, η περίφημη  ελληνική διατροφή, η οποία  έχει βασικό συστατικό της το μέλι.

Στην Ελλάδα,  υψηλής ποιότητας μέλι παράγεται σε πολλές περιοχές. Η Γκιώνα και τα Βαρδούσια αποτελούν τις νότιες παρυφές της Πίνδου και συγκαταλέγονται στα πιο υψηλά και πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα όρη της Ελλάδας. Στα εντυπωσιακά, αειθαλή και αρχέγονα δάση από έλατα των δύο αυτών ανέγγιχτων ορεινών όγκων συλλέγουμε το περιζήτητο μέλι ελάτης, το οποίο διακρίνεται από το κοκκινωπό χρώμα του και την παχύρευστη υφή του. Το μέλι  Ελάτης είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκαίων καθημερινών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε στοιχεία όπως το Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Νάτριο, Σίδηρο, Χαλκό, Μαγγάνιο, Χλώριο, Φώσφορο και Θείο. Το ουδέτερο άρωμα και η ευχάριστη γεύση του το καθιστούν σε ένα από τα πιο κατάλληλα είδη μελιού μεταξύ άλλων και για τη διατροφή των παιδιών.
Στους θυμαρότοπους του Γαλαξιδίου, μια περιοχή με γλυκό κλίμα και θερμοκρασίες ιδανικές για την νεκταροέκκριση της ανθοφορίας του θυμαριού, παράγεται το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι. Η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου εξασφαλίζει ιδανική υγρασία για την ισορροπημένη ανάπτυξη των φυτών του θυμαριού, παράγοντας που διευκολύνει τις μέλισσες στη συλλογή του νέκταρ. Το μέλι από θυμάρι διακρίνεται για το εξαιρετικό του άρωμα, για την πλούσια γεύση του, για την ανοιχτόχρωμη εμφάνισή του, αλλά κυρίως για την συμβολή του σε μια ελαφριά και προσεγμένη υγιεινή διατροφή.
 
 Μιλάμε με τον μελισσοκόμο Γιάννη Τσιώτα, από το Μαλανδρίνο
 
- Ανθεί η μελισσοκομία στην ορεινή Φωκίδα;
 
Η μελισσοκομία στην ορεινή Φωκίδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα,  τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.  Αυτό από μόνο του αποτελεί μια ηλιαχτίδα φωτός για το μέλλον της μελισσοκομίας στην χώρα μας. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ολοένα και περισσότερο νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται στον χώρο της μελισσοκομίας, γεγονός που αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για την πρόοδο του επαγγέλματος. Η αγάπη για την μέλισσα,  σε συνδυασμό με την φύση, που στην χώρα μας προσφέρεται λόγω της ποικιλομορφίας των ανθοφοριών (εξαιτίας των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών), της γνώσης και της εμπειρίας των  μελισσοκόμων, μπορεί να αποτελέσει την διέξοδο από το αδιέξοδο της ανεργίας για πολλούς νέους,  προσφέροντας εισόδημα ικανό για την επιβίωση και όχι μόνο, της  ελληνικής οικογένειας. Τα παραπάνω προϋποθέτουν από πλευράς του μελισσοκόμου σκληρή δουλειά και αγάπη για την μέλισσα, διότι  χωρίς αυτά δεν επιτυγχάνεται  τίποτα.
 
-Ποιος είναι ο τρόπος επεξεργασίας του μελιού;
 
Το μέλι Δωριέων συλλέγεται  και επεξεργάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς καμία παρέμβαση βιομηχανική φύσεως,  με αποτέλεσμα να προσδίδει στο τελικό προϊόν στοιχεία που το καθιστούν ξεχωριστό
 
-Ποια  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού ΔΩΡΙΕΩΝ;
 
Σε όλα τα στάδια της παραγωγής του μελιού εφαρμόζουμε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό, εξασφαλίζοντας ότι το προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή, δεν πληροί μόνο τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά αποτελεί κορυφαίο διατροφικό συστατικό για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού, αντάξιο της πλούσιας παράδοσης της ελληνικής γης. Επιπλέον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού  Δωριέων είναι κορυφαία, διότι συλλέγεται σε περιοχές όπου δεν γίνονται επιβλαβή ραντίσματα. 
-Τι χρειάζεται ακόμα να γίνει ώστε  να ενισχυθεί η  ελληνική μελισσοπαραγωγή;
 
Κατά την γνώμη μου, η ελληνική μελισσοπαραγωγή για να ενισχυθεί και να δυναμώσει χρειάζεται να συγκροτηθούν ικανές ομάδες παραγωγών,  ώστε να μπορούν να παράγουν το ελληνικό μέλι σε αξιόλογες ποσότητες,  διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κορυφαία ποιότητα του ελληνικού μελιού με την γνώση  και την εμπειρία τους, ώστε να προσελκύσουν αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς οι περισσότεροι συνεταιρισμοί (με εξαίρεση ορισμένους οι οποίοι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση) το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να λειτουργούν σαν βιομηχανίες κέρδους όπου τις περισσότερες φορές λόγω του υψηλού δανεισμού και της κακής διαχείριση από πλευράς των μελών τους,  λειτουργούν εις βάρος του παραγωγού και της αγροτικής παραγωγής. 
*…Λέγεται από κάποιους, σχετικά με το μέλι το οποίο αποκαλείται «μέλι ανθέων» το οποίο παράγεται στην Μήλο και στην Κνίδο, ότι έχει ωραία οσμή, η οποία διατηρείται για μικρό χρονικό διάστημα και ότι από αυτό το μέλι παράγεται και ο «βασιλικός πολτός». Απόσπασμα από άγνωστο κείμενο του Αριστοτέλη.

Share: