Μ ικρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, για το 2017 και το 2018, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, στο 1,6% από 1,7% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη, ενώ για φέτος η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στο 1,7% από 1,6%.

 

Ø     Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Γερμανία διαθέτει τα περιθώρια για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της. Γενικότερα, υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που φαίνεται από την στάση που κρατούν απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.
 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο βασικό της θέμα γράφει: «Τη μερική χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με την αφαίρεση από το δημόσιο έλλειμμα των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις και την επίδειξη μεγαλύτερης ελαστικότητας προς τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προσπάθειά του να τονώσει την αναιμική οικονομία της Ευρωζώνης και να αλλάξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί λόγω των ανησυχιών σχετικά με το Brexit. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος ομολόγων πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας του Μαρτίου 2017, όμως το γεγονός πως η ΕΚΤ υποβάθμισε οριακά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την επόμενη χρονιά ανάγκασε τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να ασκήσει περισσότερες πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις, καλώντας τες αφενός μεν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετήσουν φιλοαναπτυξιακές πολιτικές αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες σε έργα υποδομών - έμμεσα υπονοώντας τη Γερμανία».

Share: